Cebula, bogata w witaminy A i C, to podstawa naszego środka na choroby układu oddechowego, w tym zapalenie oskrzeli i grypę. Miód, który będzie kolejnym składnikiem, działa jak naturalny antybiotyk przeciwkaszlowy. Dodajemy również cytrynę, znakomity przeciwutleniacz o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym.
Składniki takie jak imbir, znany ze swojej zdolności wzmacniania odporności i działania przeciwko przeziębieniu, a także goździki, które pomagają leczyć płuca i kaszel, będą nieocenione w twoim domowym środku przeciwkaszlowym.
Aby przygotować środek, umyj cytrynę sodą oczyszczoną i zanurz w wodzie na 10 minut. Następnie opłucz ją i pokrój w koła. Cebulę kroimy na pół i wbijamy w nią goździki. Imbir obieramy i kroimy. Wszystko razem gotujemy w wodzie.
Zalej składniki litrem wody, gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej płyn do szklanki, dosładzaj miodem i pij kilka razy dziennie. Będzie to pomocne przy infekcjach dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli, bólu gardła czy zatkanym nosie.
Na koniec ciekawostka – hiszpańska metoda walki z owadami za pomocą cebuli i goździków. Chociaż nie jest to związane bezpośrednio ze zdrowiem, to sposób ten może okazać się pomocny, szczególnie w ciepłe miesiące.
Podczas pobytu w Hiszpanii, zauważyłem, że mieszkańcy stawiają cebulę naszpikowaną goździkami na parapecie, aby odstraszyć owady. Aromatyczne olejki eteryczne zawarte w cebuli są bardziej intensywne niż te w cytrynie, co sprawia, że jest to bardziej efektywne.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.