Nietradycyjny gulasz z pomidorami i kapustą. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem.
18
Składniki
600 dkg udek wieprzowych
1 puszka posiekanych pomidorów
1 szklanka kiszonej kapusty
1 kiełbasa
1 bita śmietana
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki papryki
1/2 łyżeczki kminku
1 kostka domowego bulionu
żelatyna
1 łyżka skrobi kukurydzianej (w razie potrzeby)
mała ostra papryczka
sól
pieprz
olej
Proces przygotowania
Mięso pokroić w kostkę, kiełbasę w cienkie krążki, cebulę w drobną kostkę, a ostrą paprykę w bardzo drobną kostkę. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy kostkę mięsa, odstawiamy do zaparzenia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy paprykę, kminek i wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy.
Zalewamy wodą, dodajemy bulion, puszkę pomidorów i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać ostrą paprykę, kiełbasę i dalej dusić, aż mięso będzie całkowicie gotowe. W razie potrzeby dodać więcej do smaku, dodać bitą śmietanę i w razie potrzeby zagęścić mąką kukurydzianą (w takim przypadku gotować dłużej).
Na koniec dodać posiekaną kapustę i chwilę gotować. Czas gotowania zależy od tego jaką kapustę lubimy. Robię to bardzo krótko, bo nie lubię rozgotowanej kapusty. Do gotowego dania możemy podać kluskę lub samo ciasto. Tym razem wybrałam kluski ziemniaczane.