Unikalna dieta witaminowo-białkowa: prostota i skuteczność to jej zalety.
W odróżnieniu od ekstremalnych metod odchudzania, oferuje większą wygodę. Głód nie będzie Twoim częstym towarzyszem. Możliwa jest utrata wagi o 5-7 kg już w przeciągu 10 dni.
Dzienna rutyna tej diety to spożywanie białek i witamin o różnych porach. Małe porcje spożywane nieregularnie sprzyjają zdrowiu, nie narażając go. Istotne korzyści metabolizmu i redukcja masy ciała to jej potencjalne efekty.
Zapewnij swojemu ciału korzyści płynące z warzyw, owoców, i produktów bogatych w białko. Pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika i wody, owoce i warzywa są fundamentem zdrowego żywienia, wspomagającego trawienie. Białko, kluczowy składnik diety, jest odpowiedzialne za wzrost, naprawę tkanek i prawidłową pracę mózgu, wątroby oraz enzymów. Jego brak może zaszkodzić organizmowi.
Podczas stosowania tej diety należy wybierać większość owoców i warzyw, takich jak kapusta, pomidory, ogórki, jabłka. Unikaj tych bogatych w węglowodany – winogron, moreli, mango. Ziemniaki, groch, kukurydza – te produkty są wykluczone. Na liście dozwolonych znajdują się za to pokarmy zasobne w białko.
Pij dużo czystej wody, naparów ziołowych, herbaty – wszystko to bez dodatku cukru.
W ramach diety witaminowo-białkowej, istnieje lista pokarmów do wykluczenia: słodycze, tłuste potrawy, pieczywo, a także sosy, majonez, ketchup, i ostre przyprawy.
Przykładowy jadłospis na 5 dni:
- Dzień 1
- Śniadanie: Jajka na twardo, dwa sztuki
- Drugie śniadanie: Grejpfrut i ananas, 100g
- Obiad: Wołowina gotowana, 150-200g
- Podwieczorek: Jabłka dwa sztuki, gruszki dwie sztuki
- Kolacja: Kurczak gotowany, 100g
- Dzień 2
- Śniadanie: Ser niskotłuszczowy, 50g
- Drugie śniadanie: Grejpfrut
- Obiad: Indyk gotowany, 150g
- Podwieczorek: Pomidor i ogórek
- Kolacja: Wołowina pieczona, 150g
- Dzień 3
- Śniadanie: Twaróg, 100g
- Drugie śniadanie: Kiwi i pomarańcza
- Obiad: Ryba gotowana, 200g
- Podwieczorek: Papryka bułgarska lub marchewka
- Kolacja: Kurczak pieczony, 150g
- Dzień 4
- Śniadanie: Twaróg, 40g
- Drugie śniadanie: Pomarańcza
- Obiad: Ryba pieczona, 200g
- Podwieczorek: Sałatka z kapusty i pietruszki
- Kolacja: Kurczak, 150g
- Dzień 5
- Śniadanie: Jajka przepiórcze i ser, kawałek
- Drugie śniadanie: Jabłko i kiwi
- Obiad: Królik gotowany, 200g
- Podwieczorek: Buraki gotowane, filiżanka
- Kolacja: Ryba pieczona, 100g