Kiszone ogórki nie tylko cieszą podniebienie swoim smakiem, ale również wniosą wiele korzyści dla zdrowia. Działają one korzystnie na mikroflorę jelitową, co przekłada się na lepszy nastrój i wzmocniony układ odpornościowy.
Ich niskokaloryczność sprawia, że stanowią idealny składnik diety odchudzającej.
Kiszone ogórki możemy spożywać jako przekąskę, jak również wzbogacać nimi sałatki, surówki czy kanapki. Doskonale smakują także w zupie ogórkowej, którą wiele osób uwielbia.
Choć ogórki kiszone chętnie konsumujemy, to woda, w której były przechowywane, często traktowana jest jako niepotrzebny odpad i wylewana do zlewu. Jest to podobne do sytuacji z wodą po ugotowaniu makaronu. Mało kto wie, że ta woda z ogórków kiszonych posiada właściwości zdrowotne.
Woda po ogórkach kiszonych ma wiele nietypowych zastosowań
Interesującym zastosowaniem tej wody jest leczenie kaca. Gdy dzień wcześniej przesadzimy z alkoholem, warto po nią sięgnąć, zamiast po tłuste potrawy. Ciekawostką jest, że z wody po ogórkach można przyrządzić orzeźwiający drink, dodając do niej wódkę i lód.
Istnieją opinie, że woda po ogórkach kiszonych łagodzi skutki intensywnych treningów, czyli zakwasy, pomagając w szybszej regeneracji mięśni. Czy to prawda? Można to sprawdzić, korzystając z rad znalezionych na forach i stronach poświęconych aktywności fizycznej.
Regularne picie wody po ogórkach ma zbliżone działanie do samych ogórków. Wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową i wzmacnia odporność. Może być jednym z elementów wspierających budowanie odporności. Ta woda także pomaga łagodzić kaszel i chrypkę.