Ciasto orzechowe – Szybki i łatwy deser na świąteczny stół, który nigdy Cię nie zawiedzie…

Szybki i łatwy deser, po którym zawsze zostaje tylko pusty talerz…  Plastry orzechowe w polewie z żółtka to przekąska, która zdecydowanie należy do Świąt Bożego Narodzenia.

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI

  • 250 g cukru pudru,
  • 250 g masła lub tłuszczu roślinnego,
  • 250 g zmielonych orzechów,
  • 140 g mąki grubej,
  • szczypta soli,
  • 5 białek

LUKIER

  • 5 żółtek,
  • 250 g cukru pudru,
  • sok cytrynowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło lub tłuszcz dobrze wymieszać z cukrem pudrem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i wymieszać z mąką i zmielonymi orzechami na przygotowaną masę. Pieczemy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze /ja używam papieru/ i w średnio nagrzanym piekarniku /170 stopni/.

PRZYGOTOWANIE LUKRU: Żółtka wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, wylać na gorące ciasto i posmarować. Po ostygnięciu kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Wystarczy zaparzyć kawę i się kosztować.

Jeśli przepis przypadł Ci do gustu, udostępnij go na Facebooku!

error: Treść zabezpieczona !!