Ziemniaki i ryż odchodzą w cień – czas na pieczone buraczki z miodem i octem balsamicznym.
36
Daj szansę miodowi, aby uwolnił naturalną, słodką nutę buraka, a zaskoczysz się boskim smakiem. Jego smak zostanie wzniesiony na wyższy poziom w połączeniu z tymiankiem.
Jeżeli intensywny, ziemisty smak surowego buraka nie jest twoją ulubioną opcją, rozwiązaniem może być jego upieczenie. Burak, pieczony w piekarniku, przeistacza się w arcydzieło kulinarne, nabierając słodkości i kremowej konsystencji. Słodycz buraka jest podkreślana i równoważona przez kompozycję miodu i octu balsamicznego.
Przed umieszczeniem buraków w piekarniku, polej je oliwą z oliwek, aby ich smak stał się bardziej wyrazisty. Tymianek nie jest jedynym ziołem, które może towarzyszyć burakom, ale w tej roli jest niezrównany.
Smak buraków jest nie tylko intensyfikowany przez proces pieczenia, ale również zachowane są w nich witaminy i składniki odżywcze. Buraki będą więc nie tylko kuszącym dodatkiem do potraw, ale także źródłem wartości odżywczych.
Czas przygotowania wynosi 15 minut, a pieczenie 55 minut. Przepis na wyjątkowe buraki prezentuje się następująco:
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki tymianku
1 kg buraków
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
Aby przygotować:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Myjemy buraki, obcinamy górę i dół, większe egzemplarze kroimy na pół. Owijamy każdy kawałek w folię aluminiową i pieczemy przez 45 minut, aż zmiękną. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy kostki z oliwą, miodem, octem i przyprawami, układamy na blaszce i pieczemy dodatkowe 10 minut. Smacznego!