Golonka to przysmak, który każdy lubi jeść. Można ją serwować nie tylko w dni powszednie, ale także podczas uroczystych okazji. Skosztuj bardzo smacznej wieprzowiny przygotowanej według naszego przepisu, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Włóż kolano wieprzowe do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i cały czarny pieprz. Wszystko posolić i zalać mięso wodą tak, aby było całkowicie zanurzone. Do garnka wrzucamy dwie umyte cebule w skórkach i doprowadzamy wodę do wrzenia. Gotuj mięso przez 2-3 godziny.
Podczas smażenia mięsa przygotuj marynatę. Stout przelać do miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, czosnkiem, przyprawą do grilla, papryką, sosem sojowym, sosem Worcestershire, ketchupem i miodem. Uwaga: Jeśli to konieczne, dodaj więcej soli do marynaty.
Usmażone mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, na powierzchni zrobić nacięcia i zalać marynatą. Piec kolano wieprzowe w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1 godzinę. Wskazówka: Aby mięso było soczyste, podczas pieczenia smaruj je marynatą.
Po wyjęciu gotowego pieczonego golonka z piekarnika zalewamy marynatą z pieczeniem z miski, w której pieczono mięso i podajemy. Golonkę podawaj ze świeżym pieczywem lub innym ulubionym ciastem. Świetnie smakuje także z musztardą, chrzanem i ogórkami.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.