Kurczak gyros: najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotąd jadłam. Każdy w domu zachwycony, oto przepis

Szukasz ekspresowego i łatwego obiadu?

Mam dzisiaj dla Ciebie propozycję, która wprowadzi w zachwyt każde podniebienie – przepis na kurczaka pieczonego w sosie musztardowo-śmietanowym z przyprawą gyros.

To danie znajdzie upodobanie szczególnie wśród osób, które unikają zbędnego smażenia i długiego stania przy kuchence. Potrawa z pewnością sprawdzi się jako obiad na szybko zarówno dla domowników, jak i gości.

 Składniki (dla 4 osób):

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól do smaku
  • przyprawa gyros

Przygotowanie:

Odpowiednio przygotuj piersi: umyj je, osusz i pokrój na małe kawałki, a następnie dopraw. Tak przygotowane piersi umieść w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej odpowiednio natłuść.  Następnie odmierz śmietankę i dodaj do niej wyciśnięty czosnek, musztardę i przyprawę gyros.

Wymieszaj i wlej całość do naczynia z kurczakiem. Pamiętaj, że przyprawę do gyrosa możesz także wykonać samodzielnie z przypraw dostępnych w każdym domu. Sprawdzi się tu mieszanka ziół i czerwona papryka.

Naczynie żaroodporne przykryj folią i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut. Jeśli mięso wydaje Ci się już upieczone, możesz to sprawdzić nakłuwając je widelcem lub ostrym nożem.

Jeśli zależy Ci na chrupiącej wierzchniej warstwie kurczaka możesz zdjąć folię i piec całość jeszcze przez kilka minut bez przykrycia.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!