Kurczak gyros: najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotąd jadłam. Każdy w domu zachwycony, oto przepis
87 073
Szukasz ekspresowego i łatwego obiadu?
Mam dzisiaj dla Ciebie propozycję, która wprowadzi w zachwyt każde podniebienie – przepis na kurczaka pieczonego w sosie musztardowo-śmietanowym z przyprawą gyros.
To danie znajdzie upodobanie szczególnie wśród osób, które unikają zbędnego smażenia i długiego stania przy kuchence. Potrawa z pewnością sprawdzi się jako obiad na szybko zarówno dla domowników, jak i gości.
Składniki (dla 4 osób):
4 piersi z kurczaka
200 ml śmietanki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka koperku
1 łyżka musztardy
sól do smaku
przyprawa gyros
Przygotowanie:
Odpowiednio przygotuj piersi: umyj je, osusz i pokrój na małe kawałki, a następnie dopraw. Tak przygotowane piersi umieść w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej odpowiednio natłuść. Następnie odmierz śmietankę i dodaj do niej wyciśnięty czosnek, musztardę i przyprawę gyros.
Wymieszaj i wlej całość do naczynia z kurczakiem. Pamiętaj, że przyprawę do gyrosa możesz także wykonać samodzielnie z przypraw dostępnych w każdym domu. Sprawdzi się tu mieszanka ziół i czerwona papryka.
Naczynie żaroodporne przykryj folią i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 40-50 minut. Jeśli mięso wydaje Ci się już upieczone, możesz to sprawdzić nakłuwając je widelcem lub ostrym nożem.
Jeśli zależy Ci na chrupiącej wierzchniej warstwie kurczaka możesz zdjąć folię i piec całość jeszcze przez kilka minut bez przykrycia.