Raz w tygodniu przygotuj to ciasto na cały tydzień i ciesz się codziennie świeżymi bułeczkami. Warto zapisać ten przepis
53
Rozpuść masło, wystudź je do temperatury pokojowej. Osobno podgrzej mleko, aby było ciepłe. (Nie gotuj!) Do miski dodaj mleko, sól i cukier. Wymieszaj aż do całkowitego ich rozpuszczenia się. Dołącz do nich jajka i roztopione masło.
Dodane wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszaj, aż całkowicie zostaną połączone. W osobnej misce przesiej przez sito mąkę, dodaj drożdże i przesyp do wyżej przygotowanej mieszaniny.
Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. (Możesz do tego użyć też maszyny do chleba)
Ciasto wyrabiaj przez około 15 minut, dotąd aż stanie się gładkie i nie będzie się rwało. (***Korzystając maszyny, można wszystko do niej wrzucić i ustawić funkcję wyrabiania przez 20 minut. Jednak praca ręczna z tym ciastem jest bardzo przyjemna.)