Ogórki można w niekonwencjonalny sposób zakonserwować z chilli, curry i octem, wtedy będą przyjemnie pikantne.
Składniki
ogórki – 1000 g
cebula – 1 szt
sól – 1 łyżka
Zalewa
ocet – 600 ml
cukier – 400 ml
curry – 1 łyżeczka
chili – 1 łyżeczka
pieprz – 1 łyżeczka
koperek – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ogórki myjemy i kroimy w krążki. Grubo posiekaj dużą cebulę. Następnie je posolić, dodać około łyżkę soli na 1 kilogram ogórków, zależy to od tego, ile masz warzyw i jak bardzo słone je lubisz. Następnie dostosuj ilość glazury do ilości warzyw.
Warzywa wymieszać i odstawić na 2 godziny, następnie odcisnąć wodę. Następnie do garnka włóż ocet, cukier (odmierz szklanką i octem), pieprz, chili, curry, koperek i podgrzej wszystko, aby cukier się rozpuścił.
Następnie do ostudzonej zalewy dodać ogórki, wymieszać i napełnić nimi wysterylizowane szklanki. Następnie przykryj je czystymi pokrywkami i gotuj na przykład w garnku, piekarniku lub zmywarce, w zależności od najlepszych praktyk.