Przepyszne chorwackie placuszki bez drożdży: niskotłuszczowa przekąska dla Pań dbających o linię.

Pewnego lata spróbowałam wyjątkowych placuszków według chorwackiego przepisu.

Od tego momentu przyrządzam je bardzo często, zwłaszcza w upalne dni. Skorzystaj z poniższej receptury i zapomnij o ciężkostrawnych langustynkach! 🙂

Składniki:

  • cukier (wystarczy 1 szczypta)
  • sól (według uznania)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • olej
  •  jogurt (300 ml)
  • mąka pszenna (400g)

Przygotowanie:

Przygotuj dużą miskę. Wymieszaj w niej jogurt, sól, cukier oraz sodę oczyszczoną. Później etapami dodawaj mąkę. Masa powinna być gładka, bez grudek. Następnie wyrób ciasto. Podziel je na jednakowe części; kawałki uformuj w małe kulki.

Tak przygotowane ciasto przykryj folią spożywczą. Odstaw je na 5 – 7 minut. Po upływie wyznaczonego czasu rozwałkuj pojedynczą kulkę tak, aby zajmowała całość powierzchni patelni. Smaż na oleju z obu stron, aż placuszek się zarumieni. (Tak samo postąp z następnymi kulkami)

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, możesz odsączyć olej za pomocą papierowych ręczników – dzięki temu placuszki będą bardziej chrupiące.

Przyrządzone danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!