Placuszki z twarogiem w kilka minut – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
252
Placuszki z twarogiem to bardzo smaczne oraz szybkie w przygotowaniu danie, gdy chce się zjeść coś pożywnego.
Przygotowane specjalnie na przyjazd bliskich też na pewno zrobią na nich ogromne wrażenie i nikt nie będzie umiał się im oprzeć!
Do przygotowania naszych placuszków potrzebujemy:
8 płaskich łyżek cukru
3 łyżki oleju słonecznikowego
200 gram twarogu
9 pełnych łyżek mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
3/4 szklanki kefiru
Na początku należy dokładnie wymieszać jaja z cukrem i kefirem, a przy tym powoli dosypać sodę ciągle mieszając nasze składniki na gładką konsystencję. Taką mieszankę odstawiamy na pięć minut.
Po tym czasie należy dodać do niej twaróg wraz z mąką i starannie połączyć składniki. Pomóc tu może trzepaczka lub blender kuchenny. W międzyczasie polecam rozgrzać olej na wcześniej przygotowanej patelni.
Gdy nasze składniki będą już dobrze wymieszane, odmierzamy łyżką odrobinę masy i wylewamy ją na gorący olej formując przy tym placuszki. Smażymy z dwóch stron aż się przyrumienią, a następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placuszki z twarogiem można zjeść również posmarowane dżemem lub czekoladą. Smacznego!