Elastyczne plasterki czekolady z kremem morelowym – nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
Elastyczne plastry czekolady z kremem morelowym – procedura przygotowania
Jeśli uwielbiasz morele i czekoladę, ten przepis jest dla Ciebie idealny. Przygotuj słodki puszysty deser z kremem morelowym, pięknie udekorowany polewą czekoladową.
Ciasto
- jajka – 5 szt
- cukier – 150 g
- sól – 1 szczypta
- mąka – 120 g
- kakao w proszku – 30 g
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
Krem
- morele – 600 g
- cukier – 100 g
- skrobia kukurydziana – 25 g
- woda – 2 łyżki
- masło – 100 g
- ser śmietankowy – 600 g
- cukier – 100 g
Polewa
- czekolada – 200 g
- masło – 100 g
W misce ubić jajka z cukrem i solą. W drugiej misce wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj suchą mieszaninę w częściach z płynną mieszaniną. Uwaga: Suchą mieszankę należy dodawać partiami, aby w cieście nie utworzyły się grudki.
Ciasto wylać na brzeg ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. W czasie pieczenia ciasta przygotuj krem. Umyj morele, wypestkuj je i pokrój na ćwiartki. Następnie zmiksuj morele za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wskazówka: Boki brzegów ciasta wyłóż folią do pieczenia lub papierem do pieczenia. Gotowy deser łatwiej będzie wyjąć z formy.
Na patelnię wrzucamy zmiksowane morele i mieszamy z cukrem. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na patelni. W drugiej misce wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą i wymieszaj ją z morelami. Następnie wlać mieszaninę do miski i wymieszać z miękkim masłem.
Przykryj miskę folią spożywczą i odłóż na bok. Upieczoną, wystudzoną tuszę przekrój poziomo na trzy części i również odłóż na bok. W misce ubić serek śmietankowy z cukrem i wymieszać z masą morelową. Część powstałego kremu rozprowadź na pierwszej części ciała i przykryj drugą częścią ciała. Powtarzaj ten proces, aż będziesz mieć składniki. Uwaga: Zakończ przekładanie kremem i włóż deser do lodówki na 4 godziny.
W misce wymieszaj czekoladę z roztopionym masłem i równomiernie polej nią plastry. Wstawić do lodówki na kolejne 15 minut, aby czekolada stwardniała. Wskazówka: Część czekolady wlać do rękawa cukierniczego i udekorować powierzchnię kawałkami miękkiej czekolady.