Plasterki wieprzowe w sosie musztardowym z natką pietruszki – Przepis.
61
Plasterki wieprzowe w sosie musztardowym z pietruszką – procedura przygotowania
Plasterki wieprzowe w sosie musztardowym są łatwe w przygotowaniu, o co nawet początkujący nie muszą się martwić. Mięso jest soczyste, delikatne, a sos niesamowicie pyszny.
Składniki
wieprzowina – 900 g
sól dla smaku
czarny pieprz – do smaku
cały czarny pieprz – 1 łyżeczka
cebula – 2 szt
czosnek – 5 ząbków
rozmaryn – 1 gałązka
musztarda – 3 łyżki
mąka – 1 łyżka
woda – 700 ml
liść laurowy – 3 szt
olej – 3 łyżki
masło – 50 g
pietruszka – do smaku
Przygotowanie:
Mięso pokroić w plastry, doprawić z obu stron solą i pieprzem i odstawić na 5 minut. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż na nim plastry mięsa z każdej strony przez 5 minut. Wyjmij smażone mięso, włóż masło do brytfanny i poczekaj, aż się rozpuści. Smaż grubo posiekaną cebulę na maśle przez 5 minut, aż się zarumieni.
Czosnek rozgniatamy z cebulą, dodajemy rozmaryn, cały czarny pieprz i smażymy składniki na patelni przez 2 minuty. Następnie do masy dodać musztardę, wszystko wymieszać i oprószyć mąką. Składniki wymieszać i zalać wodą.
Mięso włóż na patelnię, dodaj liście laurowe i gotuj wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut. Po ugotowaniu plasterków wieprzowiny w sosie musztardowym zdejmij z ognia i posyp świeżą posiekaną natką pietruszki.
Mięso podawać z sosem i ryżem. Zamiast ryżu można też użyć ziemniaków lub np. frytek. Smacznego!