Siekana polędwica wieprzowa – procedura przygotowania
Jeśli lubisz klasyczną polędwicę i jednocześnie lubisz nowości, tym razem przygotuj ją trochę inaczej. Połącz klops z sosem z polędwicy i zaskocz swoją rodzinę oraz potencjalnych gości oryginalnym daniem.
Mięso
- mielona łopatka wieprzowa – 1000 g
- majeranek – 1 łyżeczka
- kminek – ½ łyżeczki
- czarny pieprz – ⅓ łyżeczki
- przyprawy Mięso mielone – 2 łyżeczki
- cebula – ½ szt
- jajka – 2 szt
- czosnek – 2 ząbki
- sól – ¼ łyżeczki
- bułka tarta – 2 łyżki
- sos
- mieszanka mrożona Pod polędwicę – 350 g
- cytryna – 1 szt
- cukier – 2 łyżki
- cebula – 1 szt
- tymianek świeży / tymianek suszony – 6 gałązek / 1 łyżeczka
- liść laurowy – 2 szt
- ziele angielskie – 4 kulki
- cały pieprz – 15 kulek
- śmietanka kuchenna 33% – 200 ml
- olej – 4 łyżki
- woda – 200 ml
Przygotowanie
Do miski z mięsem mielonym wsypać majeranek, kminek, pieprz, przyprawy do mięsa mielonego, sól, jajka, wyciśnięte ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Do miski wsypać bułkę tartą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki do połączenia.
Teraz przygotuj sos. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj cukier i pozwól jej się skarmelizować – zajmie to 3 minuty. Po tym czasie na patelnię dodajemy mrożone warzywa i wszystko mieszamy. Uwaga: przed dodaniem warzyw cebula powinna się zrumienić.
Smaż warzywa przez około 5-10 minut. Podczas smażenia warzyw uformuj z mięsa bułkę, ułóż ją w natłuszczonej formie do pieczenia i równomiernie rozłóż smażone warzywa wokół mięsa w formie do pieczenia. Teraz obierz cytrynę i pokrój ją w koła. Następnie ułóż krążki w mieszance warzywnej, dodaj także tymianek, liść laurowy, czarny pieprz i ziele angielskie. Na koniec do naczynia do pieczenia wlać 200 ml wody. Uwaga: zamiast wody do polewania można użyć bulionu.
Tak przygotowane danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 75 minut. Po upieczeniu usuń przyprawy i klops z mieszanki warzywnej. Warzywa wlać do garnka i zmiksować za pomocą blendera zanurzeniowego. Do sosu wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać i podawać. Uwaga: Aby sos był jeszcze gładszy, można go przetrzeć przez sitko i doprawić według uznania.