Można je przygotować na wiele sposobów. Na przykład smażone w głębokim tłuszczu, a następnie pieczone w piekarniku z grzybami, czosnkiem i przyprawami.
Przygotowujemy policzki wołowe, usuwamy puste miejsca i kroimy je na mniejsze kawałki, które posypujemy czarnym pieprzem. Przekładamy je do miski, do mięsa dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, jałowiec i na koniec skrapiamy gęsto oliwą. Wymieszaj i włóż do lodówki do następnego dnia.
Będziemy używać formy do pieczenia, która jest odpowiednia zarówno do kuchenki, jak i piekarnika.
Na patelnię wlać olej z mięsa i dodać smalec. Pozwól, aby tłuszcz się rozgrzał i szybko usmaż policzki z obu stron. Gdy mięso będzie miękkie, do naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zrumienienia (nie przypalamy), dodajemy przecier pomidorowy, cukier i czekamy aż się skarmelizuje.
Zalać bulionem, dokładnie posolić, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 1,5–2 godziny. Ciągle wlewamy bulion. Gdy policzki będą już prawie miękkie, zmniejsz temperaturę do 150°C. Dodać posiekane grzyby, wyciśnięty czosnek i majeranek. Piec, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
W razie potrzeby dodaj sól. Usuń liście laurowe, ziele angielskie i kulki jałowca. Jeśli jako dodatek do dania wybierzemy puree ziemniaczane, soku nie trzeba zagęszczać ani rozcieńczać. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.