Cudowne Trio dla Zdrowia: Miód z Mniszka Lekarskiego, Cytryna, Pomarańcza – Poznaj Ich Sekrety.
16
Sposób przygotowania miodu z mniszka lekarskiego z cytryną i pomarańczą
Przepis ten, od pokoleń ceniony, szczególnie wśród dzieci, to sposób na przygotowanie miodu z mniszka lekarskiego. Wykorzystaj ten sprawdzony przepis.
Składniki:
2 kg cukru
2 litry wody
650 szt kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyg)
2 szt cytryny
2 szt pomarańczy
Instrukcje przygotowania:
Wcześnie zbierz mniszek lekarski, pamiętając o usunięciu łodyg. Rozłóż kwiaty na dużym stole, by mogły nieco więdnąć i owady miały szansę opuścić kwiaty.
Kwiaty przełóż do dużego garnka. Dodaj cytryny i pomarańcze pokrojone w plasterki wraz ze skórką (najlepiej ekologiczne) i zalej wszystko dwoma litrami wody.
Wstaw garnek na kuchenkę, zagotuj zawartość, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.
Przelej zaparzoną mieszankę przez ściereczkę, dodaj cukier do płynu i gotuj ponownie, utrzymując na ogniu przez 2-3 godziny, aż do uzyskania pożądanej gęstości miodu. Mieszaj od czasu do czasu, aby zapobiec karmelizacji.
Uważaj, aby miód nie stał się zbyt twardy. Gdy osiągnie pożądaną konsystencję, przelej go do czystych, wysterylizowanych słoików, natychmiast szczelnie zamknij i odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Podziel się swoim ulubionym rodzinnym przepisem na Facebooku.