Szybki i prosty przepis na strudel makowy, aromatyczny z bogatym nadzieniem.
29 562
Zaczniemy od przygotowania ciasta! Do przygotowanej wcześniej miski należy wkruszyć drożdże, dodać do nich po jednej łyżce cukru i mąki oraz połowę mleka. Tak przygotowane ciasto zakrywamy ręcznikiem, po czym odkładamy na chwilę, aby spokojnie wyrosło.
W drugiej misce umieścić należy resztę przesianej mąki wymieszanej z cukrem, solą oraz olejem. Do tak przygotowanego ciasta powoli, stopniowo dodajemy drożdże mieszając aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Teraz tą miskę zakrywamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Czekając na zakwaszenie ciasta zabrać możemy się za wykonanie nadzienia. Zmielony wcześniej mak wsypujemy do miski, po czym zalewamy wrzącą wodą. Woda powinna znajdować się około 2-3 cm powyżej maku. Nie pozostaje już nic innego jak czekania aż mak ostygnie. Zwykle trwa to nie dłużej niż godzinę. Mak należy wywieszać przy użyciu miksera po wcześniejszym odlaniu wody.