Szybki i prosty przepis na strudel makowy, aromatyczny z bogatym nadzieniem.
29 562
W garnku umieszczamy mleko z cukrem, zmielonym makiem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Całość gotujemy przez kilka minut, po czym studzimy. Wyrośnięty zakwas umieszczamy na kuchennym blacie, po czym dzielimy go na 4 części.
Jeśli wcześniej posypiemy blat mąką ciasto nie będzie do niego przywierać. Każdą z części należy rozwałkować na cienki prostokąt. Optymalna grubość to około 3 mm.
Wystudzone nadzienie makowe rozkładamy nań w sposób równomierny. Tak przygotowanego strudla wystarczy już jedynie zrolować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Aby góra ładnie się zarumieniła można wetrzeć w nią odrobinę oleju. Ciasto należy piec przez około 35 do 40 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.