Przepisy na trzy gorące przystawki z ciasta francuskiego, które podaję na świątecznym stole. Nikt nie robi lepszych.
Jeśli planujesz zorganizować w domu przyjęcie dla swoich bliskich koniecznie musisz przygotować, któreś z tych obłędnie smacznych i szybkich przekąsek. Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne, łatwo można z niego przyrządzić niesamowite dania, na słodko i na słono. Parę chwil i niesamowicie smaczne potrawy o pięknym designie zaskoczą Twoich gości.
Ciasto francuskie oczywiście możesz zrobić sama, ale kupione zaoszczędzi Ci zarówno czasu, jak i wysiłku. Dziś podzielę się z Wami 3 przepisami na proste przekąski. Przy odrobinie wyobraźni możesz zrobić smaczne mini rogaliki, hamburgery i eleganckie róże!
Mini rogaliki
Składniki:
- 1 okrągły arkusz ciasta francuskiego
- 100 g topionego sera
- 120 g wędzonego łososia
- 1 cukinia
- pieprz czarny (mielony) do smaku
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam do smaku
Przygotowanie:
Umyj cukinię i pokrój w cienkie paski. Ciasto francuskie podziel na 16 równych trójkątów za pomocą np. nożyka do pizzy lub ostrego noża. Posmaruj każdy trójkąt topionym serem, rozprowadzając go łyżką. Na górze ułóż cukinie i wędzonego łososia. Dopraw pieprzem do smaku. Zwiń trójkąty w rogaliki, zaczynając od szerokiej krawędzi.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką jajek i mleka. Posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Francuskie hamburgery
Składniki:
- 1 okrągły arkusz ciasta francuskiego
- 60 g twardego sera
- 100 g szpinaku
- 2 parówki lub ulubiona szynka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- kurkuma do smaku
- sezam do smaku
Przygotowanie
Posmaruj wierzch ciasta francuskiego jednym ubitym żółtkiem. Szpinak sparz w osolonej wodzie. Na połowę ciasta połóż starty ser, posiekane parówki i szpinak. Złóż arkusz ciasta na pół i dociśnij krawędzie. Za pomocą noża do pizzy lub ostrego noża pokrój powstałe półkole w poprzek na 8 kawałków. Zwiń je w rulon.
Połóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj mieszanką żółtka, mleka i kurkumy. Posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Róże z ciasta francuskiego
Składniki
- 1 okrągły arkusz ciasta francuskiego
- 18 plasterków gotowanej kiełbasy
- 30 g sera gorgonzola
- 1 żółtko
- 2 łyżki stołowe mleka
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść gorgonzolę w 1 łyżce mleka i odstaw do całkowitego rozpuszczenia. Ciasto francuskie podziel na 6 pasków za pomocą ostrego noża. Każdy pasek posmaruj kremem gorgonzola i ułóż na wierzchu po trzy kawałki kiełbasy w równej odległości od siebie, cofając się o 1 cm od dolnej krawędzi. Złóż wolny brzeg tak, aby przykrył kiełbasę. Następnie zwiń go w rolkę tworząc różyczki.
Umieść róże w silikonowej mini foremce do babeczek i posmaruj je mieszanką żółtka i mleka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Te oryginalne przekąski z gorącego ciasta francuskiego doskonale łączą w sobie atrakcyjną prezentację i wykwintny smak. Uwierz mi, goście będą zachwyceni.