Świetny i prosty przepis zamiast salami ze sklepu: Wystarczy wszystko pokroić i włożyć do butelki.
47
Przygotuj domowe salami bez zbędnych konserwantów. Ciesz się dobrą jakością, którą przygotujesz we własnej kuchni. Jego smak mile Cię zaskoczy!
Potrzebujesz:
300 g wędzonej lub gotowanej piersi z kurczaka (można też połączyć 2 rodzaje mięsa po 150 g)
4 jajka ugotowane na twardo
40 g koperku
1 – 2 ząbki czosnku
200 g kefiru
1 łyżeczka musztardy
35 g żelatyny + 100 g zimnej wody
sól – do smaku
plastikowa butelka
Przygotowanie:
Najpierw wsyp żelatynę do miski, zalej ją wodą i pozwól jej spęcznieć (lub postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Następnie pokrój wędzone piersi na małe kawałki. Jajka ugotowane na twardo obierz i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wszystko włóż do miski, dodaj posiekany koperek, zmiażdżony czosnek i wszystko dobrze wymieszaj. Podgrzej żelatynę w kuchence mikrofalowej. Do miski wlej kefir, dodaj sól, musztardę i żelatynę. Odetnij szyjkę z plastikowej butelki i napełnij ją przygotowaną mięsną mieszanką.
Teraz zalej ją mieszanką kefiru. Delikatnie naciśnij parę razy butelkę, aby mieszanina kefiru była rozprowadzona po całej jej powierzchni.
Przykryj górną część butelki folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Po zestaleniu ostrożnie przekrój plastikową butelkę i wyciągnij domowe salami.
Wystarczy je już tylko pokroić i można podawać. Życzę smacznego!