Przepis na idealny krem francuski, który smakuje jak z cukierni i nie potrzeba do niego twarogu, śmietanki ani mascarpone.

Krem o wyrazistym, cytrynowym smaku i zapachu prawdziwej wanilii. Jest gęsty i plastyczny, utrzymuje swój kształt i utrwala się po schłodzeniu, dzięki czemu świetnie się sprawdzi do wykonania dekoracji ciast, babeczek i tortów oraz jako nadzienie do rogalików i innych deserów.

Potrzebne składniki:

  • 400 gramów miękkiego masła
  • 6 żółtek
  • 200 gramów drobnego cukru
  • 80 gramów wody
  • 20 gramów soku z cytryny
  • 5 gramów ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Do żółtek dodać 1 łyżkę cukru i utrzeć.

Wodę zagotować w rondelku i wsypać do niej pozostałą część cukru – gotować przez ok. 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia.

Syrop cukrowy wlewać stopniowo do żółtek z cukrem, jednocześnie ucierając wszystkie składniki.

Gdy mieszanka już ostygnie, dodać miękkie masło i całość dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.

Ponownie wymieszać całość (ubijać ok. 2 minuty, aż krem stanie się jednolity i puszysty).

Tak przygotowany krem francuski można użyć od razu do dekoracji wypieków lub przechowywać w lodówce, w zamkniętym naczyniu nawet przez kilka dni.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!