Przepis na idealny krem francuski, który smakuje jak z cukierni i nie potrzeba do niego twarogu, śmietanki ani mascarpone.
38 713
Krem o wyrazistym, cytrynowym smaku i zapachu prawdziwej wanilii. Jest gęsty i plastyczny, utrzymuje swój kształt i utrwala się po schłodzeniu, dzięki czemu świetnie się sprawdzi do wykonania dekoracji ciast, babeczek i tortów oraz jako nadzienie do rogalików i innych deserów.
Potrzebne składniki:
400 gramów miękkiego masła
6 żółtek
200 gramów drobnego cukru
80 gramów wody
20 gramów soku z cytryny
5 gramów ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Do żółtek dodać 1 łyżkę cukru i utrzeć.
Wodę zagotować w rondelku i wsypać do niej pozostałą część cukru – gotować przez ok. 3 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Syrop cukrowy wlewać stopniowo do żółtek z cukrem, jednocześnie ucierając wszystkie składniki.
Gdy mieszanka już ostygnie, dodać miękkie masło i całość dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
Ponownie wymieszać całość (ubijać ok. 2 minuty, aż krem stanie się jednolity i puszysty).
Tak przygotowany krem francuski można użyć od razu do dekoracji wypieków lub przechowywać w lodówce, w zamkniętym naczyniu nawet przez kilka dni.