Rogaliki z serem wiejskim z cukrem. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
42
Rogaliki z twarogu z cukrem – sposób przygotowania
Jeśli chcesz upiec coś pysznego, co nie zrujnuje banku, spróbuj tych posypanych cukrem bułek serowych. Świetnie wyglądają, a dzięki twarożkowi mają delikatnie delikatny smak – a jeśli chcesz, możesz też zapakować w nie smaczne nadzienie.
Składniki
twarożek lub twarożek – 200 g
masło – 70 gr
sól – 1 szczypta
soda oczyszczona – pół łyżeczki
ocet jabłkowy – pół łyżeczki
zwykła mąka – 150 gr
cukier – 100 gr
Przygotowanie
Twarożek przełożyć do miski, dodać zmiękczone masło i trochę soli. Następnie widelcem lub łyżką rozgnieć oba składniki na jednolitą pastę. Wymieszaj sodę oczyszczoną z octem jabłkowym i wymieszaj z masą serową. Wszystko oprószyć mąką na gładką masę i wyrobić spójne, miękkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego bułkę, przełożyć do miski, którą zamykamy pokrywką lub przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, posypać odrobiną mąki i rozwałkować na duży i cienki placek o grubości około 3 mm. Całą powierzchnię posypać 50 gramami cukru, rozprowadzić dłonią na równą warstwę i wcisnąć w ciasto wałkiem. Widelcem pokrój naleśnik na 24 trójkąty, które zwiń od podstawy do czubka w kształt bułek.
Każdą roladkę obtaczamy w pozostałym cukrze. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut, aż z wierzchu będą złociste.
Poczekaj, aż gotowe croissanty ostygną i podawaj z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy.