Rolada orzechowa z kremem cappuccino – Bajeczna przyjemność jedzenia z każdym kęsem
27
Rolada orzechowa z kremem cappuccino – sposób przygotowania
Doskonałym deserem jest zapiekana z ciasta orzechowego rolada z nadzieniem śmietankowym i kremem cappuccino. Dzięki sprytnemu trikowi może być również pięknie ozdobiony.
Do ciasta
jajka – 5 szt
sól – 1 szczypta
bułka tarta – 30 gr
posiekane orzechy laskowe – 170 g
proszek do pieczenia – 5 gr
cukier – 150 gr
chipsy czekoladowe do zawijania – 50 g
Do kremu
śmietana do ubijania – 250 gr
cukier puder – 80 gr
zagęszczacz do kremu – 40 g
proszek do cappuccino – 30 gr
Przygotowanie
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Dodaj sól do białek i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodać do nich bułkę tartą, posiekane orzechy laskowe oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Ubij cukier z żółtkami na puszystą masę i wymieszaj z białkami. Masę wylewamy na blachę o wymiarach 32×42 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz ciało przez około 15 minut.
Śmietankę kremówkę przełożyć do miski, dodać cukier puder, usztywniacz i cappuccino w proszku. Ubij gładki krem.
Przełóż ciasto na nowy papier do pieczenia i usuń stary. Odetnij krawędzie, aby uzyskać równy prostokąt, ale nie wyrzucaj ich. Rozsmarować około dwóch trzecich kremu na cieście i zwinąć w rulon.
Rozdrobnij pokrojone krawędzie i wymieszaj z kawałkami czekolady. Na styku bułki rozsmarować krem, wylać na blachę trochę mieszanki czekoladowej i ułożyć na niej. Następnie rozprowadź resztę kremu na całej powierzchni i przyklej pozostałą część mieszanki. Na koniec pokrój na porcje i podawaj.