Rosół na wołowinie z warzywami i czosnkiem – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Rosół wołowy z warzywami i czosnkiem – proces przygotowania

Przygotuj mocny bulion wołowy, który rozgrzeje Cię i w razie potrzeby postawi na nogi. Rosół wyróżnia się smakiem i bogactwem witamin. Zaufaj mi, będzie Tobie smakować.

Składniki

  • schab wołowy z kością – 800 g
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 3 ząbki
  • liść laurowy – 2 szt
  • ziele angielskie – 6 kulek
  • cały czarny pieprz – 10 kulek
  • sól dla smaku
  • woda – 1500 ml
  • seler – ⅓ szt
  • pietruszka – 3 szt
  • marchewka – 3 szt

Przygotowanie

Do garnka włóż mięso z kością, umytą cebulę ze skórką, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz. Posolić wszystko w garnku i zalać zimną wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę.

Uwaga: Gdy tylko na powierzchni zacznie tworzyć się piana, należy ją zebrać. W przeciwnym razie bulion byłby mętny.

Podczas smażenia mięsa obierz i pokrój marchewkę, seler i pietruszkę na małe kawałki. Gdy mięso zmięknie w garnku, do bulionu dodaj warzywa i powoli gotuj zupę przez kolejne 20 minut. Uwaga: należy pozwolić, aby zupa bulgotała. Unikaj energicznego gotowania, gdyż mogłoby to spowodować zmętnienie bulionu. Mięso po ugotowaniu wyjmujemy z zupy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy z powrotem do bulionu. Wskazówka: Zupę podawać gorącą z mięsem, warzywami i natką pietruszki.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!