Sałatka Dunajska – Niezwykle smaczna. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
48 481
Sałatka dunajska to połączenie warzyw i marynaty, które idealnie nadają się na potrawę przyrządzoną specjalnie na świąteczny stół, ale również na kolację w zwykły dzień tygodnia.
Jakich składników potrzebujemy do przygotowania sałatki?
Do przygotowania większej ilości sałatki dunajskiej potrzeba czterech podstawowych produktów w takich samych proporcjach (np. po 2 kg).
Są to:
papryka,
cebula,
marchew,
pomidor,
olej słonecznikowy (400 ml),
ocet (200 ml),
cukier (360 g)
dwie łyżki soli.
Przygotowanie sałatki
Obieramy warzywa: marchew, paprykę i cebulę. Pomidory kroimy w małe plasterki, marchew ścieramy na tarce (grube oczka). Cebulę i paprykę należy pokroić w grube półpierścienie. Następnie łączymy wszystkie warzywa najlepiej w dużej misce albo innym większym naczyniu (np. garnku).
Dodajemy sól, cukier, olej i ocet i dokładnie mieszamy składniki. Dobrze jest to zrobić ręką, ale można też większą łyżką.
Odstawiamy sałatkę na około godzinę. Po tym czasie warzywa wypuszczą dużą ilość soku. Jeżeli sałatka jest przyrządzana w garnku, gotujemy ją na małym ogniu ok. 20 min, do czasu zagotowania soku.
Następnie gorące warzywa wkładamy do wysterylizowanych słojów, zakręcamy pokrywki, ustawiamy słoje do góry nogami, najlepiej na całą noc i przykrywamy je kocem.
Wykorzystanie sałatki
Sałatka najlepiej smakuje jako dodatek do ryżu, makaronu, ale również różnych mięs. Może stanowić również przekąskę na świątecznym stole.