Natura oferuje nam wielu pomocników ze świata warzyw, owoców czy ziół, które mogą znacząco przyczynić się do poprawy naszego zdrowia. Naucz się wykorzystywać ich dobroczynne działanie, a Twój organizm Ci podziękuje.
Nagromadzenie blaszek miażdżycowych w tętnicach może powodować miażdżycę i zwężenie naczyń, co prowadzi do braku tlenu w tkankach organizmu. Nieleczona może prowadzić do niewydolności serca, udaru lub zawału serca.
Jednak śliwki pomogą zmniejszyć prawdopodobieństwo miażdżycy. Naukowcy przeprowadzili badania i odkryli, co następuje: Spożywanie śliwek i soku śliwkowego może znacznie obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.
Najpierw dokładnie umyj śliwki i wyciągnij pestki.
Pokrój cytryny na pół. Wyciskamy sok.
Włóż śliwki do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
Następnie przecedzamy je przez grube sito, aby uzyskać sok. Nie wyrzucaj jednak miąższu, który pozostał w sitku. Możesz go dodać np. do gęstego białego jogurtu, aby uzyskać naturalny jogurt owocowy bez cukru, który jest o wiele zdrowszy od zakupionych jogurtów owocowych.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.