Syrop na poprawę odporności – Przepis z notatnika babci. Pij codziennie i zapomnij czym jest choroba
18 680
Oto babciny przepis na wzmocnienie i prawdziwie końską odporność dla całej rodziny. Wygląda jak płynny miód i podobnie smakuje. Pij ten syrop codziennie, a odgonisz choróbska!
Mniszek pospolity nazywany jest też lekarskim, i nie bez przyczyny, bo cała roślina działa uzdrawiająco. Korzeń, liście i żółte kwiaty pomagają przy schorzeniach wątroby, dróg żółciowych i w niewydolności nerek. Uwaga, odtruwają! – kiedyś mówiło się, że „czyszczą krew”.
Mniszek zakwita w maju i zajmuje wtedy całe połacie łąki czy trawnika, tworząc kwietne dywany.
Z zakwitających kwiatków robi się syrop na bolące gardło i uporczywy kaszel. Majowy miodek, bo tak się go nazywa, dobrze jest mieć pod ręką w stanach osłabienia – działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na organizm.
Można go stosować leczniczo, ale i profilaktycznie tak często, jak przyjdzie Ci ochota. Spożywaj od 2 do 3 łyżeczek na dzień. Tępiony i goniony z ogródków mniszek jest cenną rośliną miododajną, nad którą w porze kwitnienia uwijają się na wyścigi roje pracowitych pszczół.
Ale owady skrzętnie omijają kwiatostany, w których mieszkają maleńkie chrząszcze. Po zebraniu kwiatów, zanim zabierzesz się do przygotowania syropu, pozwól chrząszczom odfrunąć w bezpieczniejsze dla nich rejony.
Co kryją korzeń, liście i kwiaty?
Witaminy, w tym dużo witaminy C, z grupy B, sole mineralne bogate w magnez, żelazo, krzem, potas i siarkę. Są dowody na to, że pobudzają wydzielanie interferonu, który zabezpiecza organizm przed wirusami, czyli jak znalazł na te nasze niespokojne czasy!