Syrop na poprawę odporności – Przepis z notatnika babci. Pij codziennie i zapomnij czym jest choroba
18 680
Trudno o lekarstwo do Twojej apteczki równie smakowite i proste w przygotowaniu. Nie narobisz się, ani się nie wykosztujesz! W piękny majowy dzień wybierz się na wycieczkę i nie zapomnij o koszyczku na kwiaty.
Szukaj miejsca z dala od miasta i ruchliwych dróg i zbieraj, aż na dnie koszyczka naliczysz od 300 do 500 kwiatków. Dużo zależy od wielkości główki kwiatowej, ale dla orientacji, ma być ich 1 litr. Jeżeli wolisz syrop z goryczką, nie odcinaj zielonych koszyczków.
Składniki:
1 litr kwiatków mniszka
1 litr wody
1 kg cukru
2 cytryny
Sposób przygotowania:
Przebierz kwiaty, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, po czym odstaw na 24 godziny.
Odcedź przez sito, dodaj sok z 2 cytryn i cukier, po czym gotuj na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, aż lekko zgęstnieje i nabierze konsystencji płynnego miodu. Rozlej do wyparzonych słoiczków i poddaj suchej pasteryzacji. Wytrzyma kilka miesięcy, jeżeli dostoi!.
Syrop z mniszka zamiast miodu
Jest to prawdziwy przysmak zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Bardzo popularny w Czechach i na Słowacji, gdzie stosuje się go jako lek na przeziębienie i „na urodę” – jako środek przyśpieszający przemianę materii.
Można dodawać go do herbaty i smarować nim chleb. Pamiętaj tylko, że nie jest wskazany dla osób z nadkwasotą, wrzodowców i cukrzyków.