Syrop pokrzywowy z cytryną, bez konserwantów, który dzieci uwielbiają – odkryj, jak łatwo go zrobić.

Syrop z cytryną zapewni Ci przyjemne orzeźwienie i z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również wolny od konserwantów, co czyni go zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych syropów dostępnych w sklepach. Zarówno dzieci, jak i dorośli, są jego wielkimi fanami!

Składniki:

  • 1 kg cytryn (bez chemii)
  • 4 litry wody
  • 60 szczypt młodej pokrzywy
  • 6 opakowań kwasu cytrynowego
  • 2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. Pokrzywę zalej wrzątkiem (nie gotować), dodaj kwas cytrynowy i odstaw na 24 godziny.
  3. Umyj cytryny, pokrój i zblenduj. Dodaj do pokrzywy.
  4. Przecedź przez gazę umieszczoną na sicie do czystego garnka. Wsyp cukier lub miód i mieszaj do rozpuszczenia.
  5. Przelej syrop do sterylizowanych butelek i przechowuj w lodówce.

Korzyści zdrowotne pokrzywy:

  • Działa na układ trawienny, przewód pokarmowy, wydzielanie żółci, apetyt.
  • Oczyszcza krew, reguluje ciśnienie i poziom cukru.
  • Wspomaga odporność, detoksykację, przeciwdziała nowotworom.
  • Poprawia krążenie, zapobiega anemii i zakrzepom krwi.
  • Leczy rany, choroby skóry.
  • Wzmacnia włosy, likwiduje łupież.
  • Ułatwia oddychanie, wspiera serce i naczynia krwionośne.
  • Łagodzi bóle stawów, migreny, reumatyzm.

Ostrzeżenie: Pokrzywa jest niewskazana dla kobiet w ciąży, karmiących, osób uczulonych, nadwrażliwych lub z niskim ciśnieniem krwi. Życzymy dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!