Syrop pokrzywowy z cytryną, bez konserwantów, który dzieci uwielbiają – odkryj, jak łatwo go zrobić.
9
Syrop z cytryną zapewni Ci przyjemne orzeźwienie i z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również wolny od konserwantów, co czyni go zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych syropów dostępnych w sklepach. Zarówno dzieci, jak i dorośli, są jego wielkimi fanami!
Składniki:
1 kg cytryn (bez chemii)
4 litry wody
60 szczypt młodej pokrzywy
6 opakowań kwasu cytrynowego
2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę w garnku.
Pokrzywę zalej wrzątkiem (nie gotować), dodaj kwas cytrynowy i odstaw na 24 godziny.
Umyj cytryny, pokrój i zblenduj. Dodaj do pokrzywy.
Przecedź przez gazę umieszczoną na sicie do czystego garnka. Wsyp cukier lub miód i mieszaj do rozpuszczenia.
Przelej syrop do sterylizowanych butelek i przechowuj w lodówce.
Korzyści zdrowotne pokrzywy:
Działa na układ trawienny, przewód pokarmowy, wydzielanie żółci, apetyt.
Oczyszcza krew, reguluje ciśnienie i poziom cukru.
Poprawia krążenie, zapobiega anemii i zakrzepom krwi.
Leczy rany, choroby skóry.
Wzmacnia włosy, likwiduje łupież.
Ułatwia oddychanie, wspiera serce i naczynia krwionośne.
Łagodzi bóle stawów, migreny, reumatyzm.
Ostrzeżenie: Pokrzywa jest niewskazana dla kobiet w ciąży, karmiących, osób uczulonych, nadwrażliwych lub z niskim ciśnieniem krwi. Życzymy dużo zdrowia!