Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe: Każdy mnie pyta o ten przepis – Szarlotka, która rozpływa się w ustach.

Fantastyczne, soczyste i pachnące ciasto, idealne do kawy lub herbaty.

Jego przygotowanie jest szybkie, bo wystarczy wymieszać, upiec i gotowe. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, nawet początkujący sobie z nim poradzi.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 180 ml mleka
  • 80 g masła
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki
  • 1 g proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • szczypta soli

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.

Zawsze dodaję szczyptę soli do tej mieszanki. Dodaj roztopione masło, a następnie mleko. Mieszankę dokładnie wymieszać .

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia – przesiewamy ją do masy. Wymieszać jednorodne ciasto. Obierz jabłka, wyczyść je.

Kroimy na małe kawałki lub możemy pokroić w plasterki, jak chcesz. Wymieszać ciasto na gładką konsystencję.

Delikatnie posmaruj blachę i wylej na nią ciasto. Wygładzamy powierzchnię. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia to około 30-35 minut, ale postępuj zgodnie z urządzeniem.

Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć. Na koniec posyp cukrem pudrem. Pokrój i możesz podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!