Wystarczy wszystko wymieszać i gotowe: Każdy mnie pyta o ten przepis – Szarlotka, która rozpływa się w ustach.
28
Fantastyczne, soczyste i pachnące ciasto, idealne do kawy lub herbaty.
Jego przygotowanie jest szybkie, bo wystarczy wymieszać, upiec i gotowe. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis, nawet początkujący sobie z nim poradzi.
Składniki:
3 jajka
180 ml mleka
80 g masła
150 g cukru
300 g mąki
1 g proszku do pieczenia
3 jabłka
szczypta soli
Do posypania:
Cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę.
Zawsze dodaję szczyptę soli do tej mieszanki. Dodaj roztopione masło, a następnie mleko. Mieszankę dokładnie wymieszać .
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia – przesiewamy ją do masy. Wymieszać jednorodne ciasto. Obierz jabłka, wyczyść je.
Kroimy na małe kawałki lub możemy pokroić w plasterki, jak chcesz. Wymieszać ciasto na gładką konsystencję.
Delikatnie posmaruj blachę i wylej na nią ciasto. Wygładzamy powierzchnię. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Czas pieczenia to około 30-35 minut, ale postępuj zgodnie z urządzeniem.
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu lekko ostygnąć. Na koniec posyp cukrem pudrem. Pokrój i możesz podawać. Życzymy smacznego! 🙂