Szynka z sosem ze śliwek. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
31
Składniki
szynka wieprzowa
1 łyżeczka powideł śliwkowych
1 łyżka zredukowanego bulionu wołowego lub gotowego
100 ml wina porto
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
olej
Proces przygotowania
Szynkę solimy i pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem ze wszystkich stron. Powinien pozostać soczysty w środku, dlatego smażymy go przez około 2 minuty z każdej strony. Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową.
Zmniejszamy płomień do minimum i dolewamy porto. Jeśli wlejemy go na bardzo gorący olej, będzie strasznie skwierczeć. Teraz możemy ponownie podnieść temperaturę i dodać zredukowany bulion, dżem, jałowiec i tymianek. Dokładnie wymieszaj i zredukuj do pożądanej gęstości. Dopraw według potrzeby.
Wyjmij szynkę z folii, wlej sok do sosu i wymieszaj. Szynkę można pokroić w grubsze plastry (filetowane) i podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem, który można przetrzeć przez drobne sitko.