Szynka z sosem ze śliwek. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Składniki

  • szynka wieprzowa
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka zredukowanego bulionu wołowego lub gotowego
  • 100 ml wina porto
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Proces przygotowania

Szynkę solimy i pieprzymy i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem ze wszystkich stron. Powinien pozostać soczysty w środku, dlatego smażymy go przez około 2 minuty z każdej strony. Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową.

Zmniejszamy płomień do minimum i dolewamy porto. Jeśli wlejemy go na bardzo gorący olej, będzie strasznie skwierczeć. Teraz możemy ponownie podnieść temperaturę i dodać zredukowany bulion, dżem, jałowiec i tymianek. Dokładnie wymieszaj i zredukuj do pożądanej gęstości. Dopraw według potrzeby.

Wyjmij szynkę z folii, wlej sok do sosu i wymieszaj. Szynkę można pokroić w grubsze plastry (filetowane) i podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem, który można przetrzeć przez drobne sitko.

error: Treść zabezpieczona !!