Tost z pikantną mieszanką z wątróbki – Na przyjęciu każdy był nim zachwycony.
14
Składniki
250 – 300 g wątroby drobiowej
50 g boczku
1 cebula
2 ząbki pokrojonego czosnku
żółta papryka
5-6 pomidorków koktajlowych
łyżeczka masła
łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki gorącego ketchupu
1/2 -1 łyżeczka pasty chili
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
oregano + bazylia
tost + czosnek do smarowania
Proces przygotowania
Wątróbkę, cebulę i boczek pokroić na małe kawałki. Rozpuść masło i usmaż boczek. Dodaj cebulę, czosnek i poczekaj, aż się spieni. Dodać wątrobę, a po chwili pokrojoną w kawałki paprykę i pomidory. Gotuj chwilę, wątroba od razu będzie miękka, a papryka powinna być wielkości kęsa.
Dodajemy puree, ketchup, musztardę, chili i chwilę smażymy. Pozwól mu zabulgotać, jeśli to konieczne, dodaj trochę wody i rozcieńcz. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Tosty smażymy na smalcu lub na sucho. Nacieramy czosnkiem, dodajemy mieszankę wątrobową i na wierzchu układamy jajko.