Trójkąty orzechowe – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz
49
Słodkie kawałki z kremem waniliowym i lekko doprawioną konfiturą morelową zachwycą nie tylko Twoje kubki smakowe, ale i oczy. Plasterki udekorowane posiekanymi orzechami i polewą czekoladową dosłownie wyróżnią się na świątecznym stole.
Składniki
Ciasto:
6 jaj
150 g masła
150 g cukru pudru
6 łyżek kwaśnej śmietany
120 g mąki półgrubej
120 g zmielonych orzechów
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
200 g masła
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
rum
dżem morelowy
polewa czekoladowa
posiekane orzechy
Proces przygotowania
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Ubij białka, aż utworzy się sztywna piana. Ubij żółtka, masło i cukier. Dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielone orzechy. Na koniec ostrożnie wymieszaj z białkami.
Ciasto wylać na blachę do pieczenia (30×40), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C. Gotowość sprawdzamy patyczkiem, który wbijamy w korpus, a po wyjęciu musi być suchy. Przygotujmy krem. Gotujemy owsiankę z mleka, cukru i budyniu. Po ostygnięciu stopniowo dodawaj go do ubitego masła.
Dodaj rum do smaku. Schłodzoną tuszę przekrój na pół. Obie części skrop rumem. Dolną część smarujemy dżemem i połową kremu. Przykryj drugą częścią i posmaruj powierzchnię pozostałą częścią kremu. Skropić roztopioną czekoladą i posypać orzechami.
Po stężeniu pokroić na kwadraty o wymiarach 6×6 cm, które krzyżujemy na trójkąty. Smacznego!