Trójkąty orzechowe – Nie przegap przepisu, w sklepie czegoś tak dobrego nie kupisz

Słodkie kawałki z kremem waniliowym i lekko doprawioną  konfiturą morelową zachwycą nie tylko Twoje kubki smakowe, ale i oczy. Plasterki udekorowane posiekanymi orzechami i polewą czekoladową dosłownie wyróżnią się na świątecznym stole.

Składniki

Ciasto:

  • 6 jaj
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 120 g mąki półgrubej
  • 120 g zmielonych orzechów
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 200 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • rum
  • dżem morelowy
  • polewa czekoladowa
  • posiekane orzechy

Proces przygotowania

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Ubij białka, aż utworzy się sztywna piana. Ubij żółtka, masło i cukier. Dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielone orzechy. Na koniec ostrożnie wymieszaj z białkami.

Ciasto wylać na blachę do pieczenia (30×40), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C. Gotowość sprawdzamy patyczkiem, który wbijamy w korpus, a po wyjęciu musi być suchy. Przygotujmy krem. Gotujemy owsiankę z mleka, cukru i budyniu. Po ostygnięciu stopniowo dodawaj go do ubitego masła.

Dodaj rum do smaku. Schłodzoną tuszę przekrój na pół. Obie części skrop rumem. Dolną część smarujemy dżemem i połową kremu. Przykryj drugą częścią i posmaruj powierzchnię pozostałą częścią kremu. Skropić roztopioną czekoladą i posypać orzechami.

Po stężeniu pokroić na kwadraty o wymiarach 6×6 cm, które krzyżujemy na trójkąty. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!