Te owoce charakteryzują się wyjątkową słodyczą i smakowitością, stanowiąc znakomitą propozycję na deser. Świeże truskawki zamienione w słodki, aromatyczny przysmak bez dodatku konserwantów zdecydowanie przewyższają cukierki. Wypróbowanie tej metody na pewno nie będzie decyzją, której można by pożałować!
Aby przygotować kandyzowane truskawki, należy najpierw wyselekcjonować dojrzałe, lecz jeszcze twarde owoce. Nie jest konieczne obieranie ich z szypułek. Następnie cukier należy wsypać do garnka, zalać wodą i mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia. Truskawki dodajemy do garnka, delikatnie mieszając, i gotujemy przez maksymalnie 3 minuty, po czym należy je całkowicie ostudzić.
Po ostudzeniu truskawek, syrop należy przelać do innego naczynia i zagotować. Następnie gorącym syropem zalewamy truskawki i powtarzamy proces. Kolejny raz przecedzony syrop gotujemy dłużej, aż uzyska konsystencję lekko rzadszego dżemu.
Zalane nim truskawki doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez minutę i natychmiast wyłączamy ogień. Po ostygnięciu wyjmujemy truskawki na tacę, układamy obok siebie i pozostawiamy do wyschnięcia. Sposób wysuszenia cukierków zależy od preferencji. Mogą one schnąć do 5 dni. Po wysuszeniu można je przechować w słoiku, obtoczone w cukrze pudrze, lub zamrozić, układając na tacach i przykrywając folią spożywczą, by nie sklejały się.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.