Przepisy kulinarne Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy. Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil Last updated sty 27, 2021 85 126 Kapusta gotowana od duszonej różni się smakiem. Taka gotowana w rękawie jest łagodniejsza w smaku i bardziej soczysta, a zarazem pyszna. Jest to danie mało kaloryczne, idealne dla osób będących na diecie. Udko z kurczaka z kapustą można spożywać jako obiad lub kolacje. Smak przypadnie go gustu Tobie oraz innym osobom, które spróbują Twojego kurczaka. Składniki: 1 kilogram białej kapusty 4 sztuki udka z kurczaka 1 sztuka marchewki 1-2 sztuki cebuli 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu adżika (ewentualnie pasta pomidorowa lub paprykowa) 2 łyżki oleju słonecznikowego 30 gram masła sól Przygotowanie: Sos wymieszaj z jedną łyżką oleju i czosnkiem (wyciśniętym w specjalnej prasce). Umyte i odsączone z tłuszczu udka podziej na dwa kawałki. Mięso wysmaruj w sosie i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Kapustę posiekaj, marchew zetrzyj na grubej tarce, a cebulę pokrój w pół księżyce. Warzywa dopraw solą i dokładnie wymieszaj rękoma. Następnie dodaj olej słonecznikowy. Do specjalnego worka do pieczenia (rękawa) na dno dodaj warzywa, a na górze umieść mięso i dodaj masło. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz przez 45 minut. Po tym czasie ostrożnie przetnij worek i wyjmij z niego danie. Wstaw je z powrotem bez rękawa do piekarnika , dopóki skórka nie będzie w złocistym kolorze. Życzę smacznego!