Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy. Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil

Kapusta gotowana od duszonej różni się smakiem. Taka gotowana w rękawie jest łagodniejsza w smaku i bardziej soczysta, a zarazem pyszna.

Jest to danie mało kaloryczne, idealne dla osób będących na diecie. Udko z kurczaka z kapustą można spożywać jako obiad lub kolacje.

Smak przypadnie go gustu Tobie oraz innym osobom, które spróbują Twojego kurczaka.

Składniki:

  • 1 kilogram białej kapusty
  • 4 sztuki udka z kurczaka
  • 1 sztuka marchewki
  • 1-2 sztuki cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu adżika (ewentualnie pasta pomidorowa lub paprykowa)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 30 gram masła
  • sól

Przygotowanie:

Sos wymieszaj z jedną łyżką oleju i czosnkiem (wyciśniętym w specjalnej prasce). Umyte i odsączone z tłuszczu udka podziej na dwa kawałki.

Mięso wysmaruj w sosie i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Kapustę posiekaj, marchew zetrzyj na grubej tarce, a cebulę pokrój w pół księżyce.

Warzywa dopraw solą i dokładnie wymieszaj rękoma. Następnie dodaj olej słonecznikowy.

Do specjalnego worka do pieczenia (rękawa) na dno dodaj warzywa, a na górze umieść mięso i dodaj masło.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz przez 45 minut. Po tym czasie ostrożnie przetnij worek i wyjmij z niego danie.

Wstaw je z powrotem bez rękawa do piekarnika , dopóki skórka nie będzie w złocistym kolorze.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!