Niesamowicie smaczne i łatwe udka z kurczaka. Nawet moja babcia była zachwycona, gdy spróbowała tego przepisu.
Bardzo smaczne i proste przepisy z udek z kurczaka i warzyw. To niesamowite danie nadaje się na każdą okazję i nigdy się nie znudzi.
Przepis nr. 1
Składniki:
- 5 ud z kurczaka
- sól
- zmielony czarny pieprz
- 7 ziemniaków
- oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml piwa
- kolendra
Przygotowanie:
Usuń skórę z ud kurczaka. Umieść je w dużej misce. Dodaj sól, mielony pieprz, wymieszaj rękami. Przykryj folią. Pozostaw do marynowania na 30 minut.
Ziemniaki w mundurkach kroimy na twardą deskę i umieszczamy w czystej misce. Następnie dodaj sól, pieprz czarny, oregano, olej. Dokładnie wymieszać.
Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść blachę w nagrzanym piekarniku. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C.
Marynowane mięso przykryć mąką na talerzu. A następnie usmaż uda z obu stron, aż się zrumienią na naoliwionej patelni.
Cebulę i zmiażdżony czosnek pokroić w plastry na desce. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso, zalać piwem, przykryć. Smaż przez 15-20 minut, aż piwo wyparuje.
Miękkie mięso posyp posiekaną kolendrą i podawaj z chrupiącymi pieczonymi ziemniakami.
Przepis nr. 2
Składniki:
- 5 ud z kurczaka
- sól
- oregano
- zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- masło
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- kolendra
- 90 ml miodu
- 100 ml sosu pomidorowego lub ketchupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4-5 łyżek musztardy
Przygotowanie:
Udka z kurczaka włożyć do miski. Posyp solą, oregano, czarnym pieprzem. Przyprawy wcieraj w mięso rękoma. Naoliwić patelnię, roztopić w niej masło i smażyć mięso do brązowego.
Wyjmij mięso z patelni i smaż posiekaną cebulę z marchewką i ziemniakami na pozostałym oleju, mieszając. Dodaj drobno posiekany czosnek i wymieszaj.
Dodaj posiekaną kolendrę, sól, czarny pieprz i wymieszaj szpatułką. Przełóż mieszankę warzywną do szklanego naczynia do pieczenia.
Na koniec włóż udka z kurczaka do formy. Dodaj miód, przecier pomidorowy, sos sojowy, musztardę i mieszaj, aż składniki się połączą.
Rozłóż sos na mięsie. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200°C.