Zanurz się w magiczny świat pieczenia dzięki temu przepisowi na pyszne ciasto! Każdy kęs obiecuje pyszny smak rozpływającej się czekolady, aksamitnego kremu i chrupiącego spodu.
Najpierw przygotowujemy krem. Budyń waniliowy w proszku wymieszać ze 100 ml zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, gdy mleko zacznie się gotować, dodać zmiksowany budyń do mleka i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzony budyń dokładnie wymieszaj ze śmietaną. Masło ubić na pianę, dodać wymieszany budyń, dobrze wymieszać, na koniec dodać śmietanę. Dobrze wymieszaj.
Ciasto: Masło z cukrem miksujemy na puszystą pianę, dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy zmielony mak.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczony spód ostudzić i zdjąć papier do pieczenia. Na schłodzony spód równomiernie rozprowadzamy krem waniliowy. Włóż ciasto do lodówki, żeby stwardniało.
Nadzienie: Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kawałki, dodać olej i rozpuścić w łaźni wodnej. Mieszaj, aż będzie błyszczące. Utwardzone ciasto równomiernie pokrywamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy na zimno, aby lukier stwardniał. Następnie pokrój ciasto w zgrabne prostokąty. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.