Wędzona karkówka pieczona na kapuście z ziemniakami – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.
17
Składniki
2 grubsze plastry wędzonej karkówki
500 – 600 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
małe ziemniaki
smalec
2 łyżeczki cukru – w zależności od kwasowości kapusty
1 łyżeczka papryki
sól
pieprz
Proces przygotowania
Cebulę pokroić w paski. Blachę do pieczenia lekko nasmaruj smalcem. Połóż cebulę na dnie. Kapustę kiszoną wymieszać z cukrem i ewentualnie solą i pieprzem. Rozłóż kapustę na cebuli. Na wierzchu ułóż plasterki karkówki. Na każdy plasterek kładziemy mały kawałek smalcu, przykrywamy blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190°C przez 30 minut.
W czasie gdy karkówka się piecze, ugotuj starte ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Po pół godzinie odkrywamy karkówkę i na wierzchu kapusty układamy ziemniaki wokół mięsa. Rozpuść łyżkę smalcu i wymieszaj z papryką. Ziemniaki i mięso posmaruj smalcem i piecz przez ok. 10-15 minut do nabrania koloru.