Jest to szybki i łatwy przepis na autentyczną włoską babkę. Jej smak będzie zaskoczeniem dla wszystkich.

Podgrzać wodę. Drożdże powinny być rozpuszczone w ciepłej wodzie. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaj do nich mąkę. Połącz wszystko i przykryj ręcznikiem. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na 20-30 minut. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny. Należy zetrzeć tylko samą skórkę, a nie jej wewnętrzną część.

Posyp pozostałą mąką drewnianą powierzchnię (blat lub deskę, stolnicę itp.). Umieść masło w małym dołku w mące. Dodaj do mąki jajka, żółtka i pozostały cukier. Teraz nadszedł czas na zagniatanie ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż stanie się elastyczne i rozciągliwe. Konsystencję ciasta można porównać do gumy do żucia.

Gotowe? Dodaj orzechy, owoce i rodzynki sułtańskie. Połącz wszystko. Na jedną i ćwierć godziny umieść ciasto w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj naczynie do pieczenia. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto powinno być wypełnione do 1/3 naczynia do pieczenia.

Trzymaj naczynie w cieple przez co najmniej godzinę. Ciasto wyrośnie na wierzch naczynia. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Wstawić ciasto do piekarnika. Piec ciasto przez 15 minut. Piecz przez 15 minut. Po około kwadransie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 20-30 minut.

Piecz ciasto, aż stanie się złotobrązowe. Wyjmij ciasto. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!