Takiej dobrej szarlotki jeszcze nie jadłaś. Starte jabłka układam je na cieście razem z twarogiem i przykrywam: Tutaj przepis
7 938
Przedstawiamy niepowtarzalny przepis na domową szarlotkę z twarogiem, która zaskoczy cię swoim wykwintnym smakiem. Sprawdzi się jako deser do aromatycznej kawy czy herbaty, ale również jako elegancki przysmak na świątecznym stole.
Składniki na ciasto:
500g mąki
2 jajka
200g cukru pudru
250g masła (opcjonalnie margaryny)
10g proszku do pieczenia
1/4 łyżki soli
Składniki na nadzienie:
6 mniejszych jabłek lub 4 większe
szczypta wanilii
1 łyżka mielonego cynamonu
500g twarogu
100g kwaśnej śmietany
80g cukru pudru
1 średnie jajko
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżki skrobi lub mąki, jeśli zajdzie taka potrzeba