Pokrój 2 cebule w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu i dodaj cebulę. Podsmażaj, aż cebula stanie się miękka i lekko złocista. Obierz i pokrój 2 marchewki w plasterki. Dodaj marchewki do cebuli i dobrze wymieszaj. Smaż przez kilka minut. Obierz i pokrój 3 ziemniaki w kostkę.
Dodaj ziemniaki do garnka, dobrze wymieszaj i wlej 1 litr wody. Doprowadź zupę do wrzenia, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Podziel 250 g brokułów na mniejsze różyczki i dodaj do zupy. Pokrój 1 pomidor i dodaj do garnka. Dobrze wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.
Dodaj 200 ml śmietany i dobrze wymieszaj. Posiekaj pęczek pietruszki i dodaj do zupy. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj przez kilka minut.
Pokrój 3 kromki chleba na małe kawałki. Posmaruj chleb oliwą z oliwek i posyp solą, czerwoną papryką oraz suszonym czosnkiem. Rozłóż chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (350°F) przez 10 minut, aż grzanki staną się złociste i chrupiące. Posiekaj czosnek i wymieszaj z oliwą z oliwek. Posmaruj tym mieszanką grzanki po upieczeniu, aby dodać im dodatkowego smaku.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.